Daruieste o bucurie!
Imparte cu noi o bucurie si poate deveni realitate!

18 March 2014

Impreuna pentru sanatatea rurala - Caravana care daruieste bucurii

In acest weekend a avut loc o noua editie a caravanei „Impreuna pentru sanatatea rurala”, in satul Nou din comuna Rosia, judetul Sibiu. Acest proiect a insemnat pentru sateni nu doar transformarea scolii intr-un spital in toata regula, cu echipamente pe masura, dar si doua zile de analize si consultatii gratuite. 
 
Noi am urmarit indeaproape tot ceea ce s-a intamplat, animati de atitudinea pozitiva a echipei caravanei “Impreuna pentru sanatatea rurala”.
 
Prima zi a caravanei care daruieste bucurii a inceput in forta, de la ora 8:00. 7 medici primari si specialisti, 5 medici rezidenti si 27 de studenti in anii terminali au instalat aparatele, si-au luat halatele albe si i-au primit cu optimism pe locuitorii satului.
 
IGU_8130.jpg IGU_8136.jpg
Fiecare pacient a parcurs un drum bine stabilit: a primit un bon de ordine, a beneficiat de pachetul de analize standard, apoi de examenul clinic si – in functie de rezultatele obtinute dupa primele doua –a fost repartizat la un medic specialist pentru consultatie. La final, medicul i-a dat, dupa caz, tratamentul necesar, trimitere la alte unitati medicale sau reteta. 
 
Pe langa programul traditional al caravanei, membrii echipei au pregatit si doua campanii de informare pentru locuitorii mai tineri ai satului: una de educatie medicala in cadrul proiectului „Micii sanitari” la care au participat copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani si una despre HPV si cancerul de col uterin, la care au participat fete cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani.
 
IGU_8326.jpg IGU_8386.jpg
 
A doua zi, activitatea a inceput si mai devreme, insa cu acelasi entuziasm. Astfel, in cele doua zile, 40 de medici si studenti le-au oferit cele mai bune servicii medicale pacientilor, in cele 6 cabinete amenajate: pediatrie, laborator de analize, medicina interna, reumatologie, radiologie (unde s-au realizat ecografii) si oftalmologie.
 
La finalul celor doua zile, echipa de medici a numarat aproape 250 de pacienti care le-au trecut pragul. Conform primelor rezultate obtinute, nu au fost inregistrate cazuri foarte grave, iar o buna parte din pacientii cu probleme medicale urgente au primit si tratament.
 
IGU_8301.jpg IGU_8306.jpg
 
Actiunea a inceput cu optimism si s-a finalizat in acelasi ton pozitiv. Medici si pacienti deopotriva, au plecat multumiti – unii pentru ca si-au facut treaba cum au stiut mai bine, iar ceilalti pentru ca au reusit sa ajunga la un doctor dupa mult timp sau chiar pentru prima data.